MinDef - Militaire Spectator


President Obama besloot in 2010 de omstreden Don’t Ask, Don’t Tell-regel binnen de Amerikaanse krijgsmacht op te heffen, waardoor homoseksuelen in wapenrok open konden zijn over hun geaardheid. De Nederlandse krijgsmacht besloot al in 1974 een vergelijkbare bepaling in de wet te schrappen. Toch zou het nog tot 1987 duren voordat homoseksuele en lesbische militairen iets meer werden geaccepteerd. In dat jaar werd de Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht (SHK) opgericht, een wereldprimeur. Het ministerie van Defensie ontwikkelde een seksueel minderhedenbeleid. Tegenwoordig zegt in Nederland zeven procent van de mannen zich homo- of biseksueel te voelen, zes procent van de vrouwen beschouwt zich als lesbisch of biseksueel. Ook zij werken bij Defensie. In dit artikel een terugblik op vijfentwintig jaar geschiedenis van homoseksualiteit binnen de Nederlandse krijgsmacht.

 

J. Müller

 

 

Download
MinDef - Militaire Spectator
Homobeleid-Defensie.pdf
Adobe Acrobat document 733.9 KB