True Colors 2016


Afgelopen zondag bezocht een afvaardiging van het bestuur van de SHK (Gabriël, Thimo, Jaus) True Colors, de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van het COC. Het groots opgezette evenement vond dit jaar plaats in een goed gevulde Paradiso in Amsterdam.  Een van de hoogtepunten was de uitreiking van de jaarlijkse Bob Angelo Penning voor hij/zij die zich verleden jaar op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor LHBTI-emancipatie. Homo-activist Leo Schenk viel dit jaar de eer te beurt. Het is alweer even geleden dat SHK eenzelfde eer toekwam. In 1992 kregen toenmalig SHK-voorzitter  overste René Holtel samen met de toenmalige minister van Defensie Relus ter Beek (PvdA) de penning uitgereikt voor het bespreekbaar maken van homoseksualiteit bij Defensie. Daar plukken wij anno 2016 nog altijd de vruchten van.

Diverse (geüniformeerde) homonetwerken waren zondag allen verenigd bij True Colors. Naast de SHK waren bijvoorbeeld ook Roze in Blauw (politie) en het homonetwerk van Buitenlandse Zaken aanwezig. Het was dan ook een nuttige bijeenkomst om nieuwe mensen te leren kennen, zeker voor de bovengenoemde bestuursleden die pas recentelijk het bestuur van de SHK kwamen versterken. Daarnaast was het goed om aan de LHBTI-gemeenschap te laten zien  dat je bij Defensie jezelf kunt zijn, ook in uniform. Dat hier nog wel terreinwinst valt te boeken, ook buiten Defensie,  bleek wel uit vraag die de drie bestuursleden (toevallig alle drie van de Koninklijke Marine, ankers duidelijk zichtbaar op het uniform) tot tweemaal toe uit de zaal hoorden: men vroeg zich af welk brandweerkorps wij vertegenwoordigden…