Terugblik op de 1e Transgender Conferentie


Enkele weken geleden heeft er voor het eerst een conferentie plaatsgevonden op Beukbergen voor transgender militairen en burgers.

Vanuit deze groep militairen kwam afgelopen jaren regelmatig het signaal dat er behoefte was aan ontmoeting, aan meer houvast aangaande het transitietraject, en wat je mag verwachten van de werkgever defensie wanneer je van je geboorte-geslacht wilt veranderen.  Vanuit een eerdere ontmoeting met een aantal transgender collega’s is er een werkgroep opgericht door defensie, waarin praktische zaken moeten worden vastgelegd. Daarbij is het oogpunt dat er voor militairen en burgers, richtlijnen komen rondom transgender gerelateerde onderwerpen. Deze werkgroep krijgt langzaamaan vorm.

 

De tweedaagse conferentie had ontmoeting centraal staan. Onder begeleiding van twee humanistisch geestelijk verzorgers en een externe trainer voor een dag, is er ruimte gemaakt voor verdiepende kennismaking, uitwisseling van ervaringen, mooie en pijnlijke. 

 

De deelnemers gaven aan een grote meerwaarde te zien in een conferentie voor alleen transgenders, daar waar de LHBT conferentie voor hen niet altijd passend zijn. Duidelijk werd, en dat is niet zo verbazend, dat LHB en T verschillende dingen zijn.

Samen met de SHK gaan we kijken naar wat er mogelijk is in de toekomst. Wel hebben we afgesproken dat we de ontmoetingen op welke manier dan ook zullen voortzetten, liefst in de vorm van conferenties. Vanuit de dienst geestelijke verzorging willen we dit graag waarborgen.