· 

Nationale Herdenking 2019

SHK herdenkt slachtoffers bij het Homomonument in Amsterdam.


De SHK was dit jaar goed vertegenwoordigd tijdens de Dodenherdenking op 4 mei bij het Homomonument in Amsterdam.

 

Onze eigen vicevoorzitter kolonel Sandra Keijer viel de eer te beurt om een toespraak te houden. Ook oud-burgemeester Job Cohen hield een toespraak. Keijer benadrukte in haar toespraak het belang om naast de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog ook te kijken naar de offers die gebracht zijn onder LHBT’ers in de periode na 1945.

 

“In de jaren ’50 en ‘60 domineerde de moraal van het gezinsleven, van passen binnen de verzuiling, het meelopen in het gelid. De verworven vrijheden golden vooral voor heteroseksuelen. Dat maakt de herdenking van de doden op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei soms ook wrang. Want waar voor anderen de vrijheid begon, startte een duistere periode voor de LBHT-gemeenschap”, sprak Keijer in haar toespraak. Dat gold overigens ook voor militairen met een LHBT-achtergrond. Zij moesten in de kast blijven. Pas in 1974 werd het verbod opgeheven om als LHBT’er te dienen bij de Nederlandse krijgsmacht.

Dankzij hen, onze eigen verzetshelden, kunnen wij met trots ons uniform dragen. En kunnen wij met overtuiging werken aan onze missie:  ons inzetten voor vrijheid en veiligheid”, aldus Keijer.


Bij de herdenking was bovendien een detachement met daarin alle krijgsmachtdelen aanwezig. Zij stonden samen met de politie, brandweer, ambulance en douane opgesteld om stil te staan bij Dodenherdenking.

 

Klik hier om de video van de speech te bekijken of download de gehele speech hier onder.

 

Download
Link naar integrale tekst speech Sandra Keijer
Speech Sandra Keijer 04-05-2019.docx
Microsoft Word document 20.6 KB