Canal Parade 2019

Dubbel feest voor Defensie tijdens Amsterdam Pride.


Tussen de uitgedoste vaartuigen op de roze gekleurde grachten van Amsterdam schitterde ook dit jaar weer onze eigen Defensieboot. Aan boord vierden zo’n 100 Defensiemedewerkers zaterdag de liefde, vrijheid en diversiteit. Een dag met een extra bijzonder tintje: het is dit jaar 45 jaar geleden dat het verbod op homoseksualiteit binnen Defensie werd opgeheven.

 

Een moment waar we ook nu met zijn allen nog best even bij stil mogen staan, vindt voorzitter van de Stichting Homoseksualiteit en de Krijgsmacht (SHK) Jaus Müller. Al jarenlang behartigt hij de belangen van LHBT+ binnen de organisatie. Dat Defensie dit jaar voor de 11e keer meevoer tijdens de Canal Parade is volgens hem absoluut een mooi signaal.

 

“We gedenken de tijden dat het verboden was om bij de krijgsmacht uit de kast te komen. We willen laten zien dat het nu wèl mogelijk is door zelf op de boot te staan en de vrijheid te vieren.”

     

Kers op de taart

Dat onder andere de Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen en secretaris-generaal Gea van Craaikamp het feest in Amsterdam meevierden is volgens de veteraan absoluut een kers op de taart.
“Supermooi dat zelfs de top van onze organisatie het belang van deze dag onderschrijft.”

    

Kippenvelmoment
Vanaf de wal overigens niets dan lof voor de meevarende Defensiemedewerkers. De saluerende militairen konden, haast traditiegetrouw, op enthousiast gejuich en applaus rekenen. “Eén groot kippenvelmoment”, resumeert paradecommandant kolonel Sandra Keijer.
“Mooi hoeveel respect je ontvangt van het publiek. We hebben Defensie vandaag weer goed op de kaart gezet!” 

  

Stonewall-rellen
Het thema van de Canal Parade 2019, ‘Remember the past, create the future’, is een directe link naar de Stonewall-rellen die 50 jaar geleden in New York uitbraken. De gebeurtenis vormt een scheidslijn in de geschiedenis van de LHBT+-beweging. Een jaar later, in 1970, werd in New York de 1e Pride Parade ter wereld georganiseerd. In 1974 was Nederland het eerste land ter wereld waar het verbod op homoseksualiteit binnen de krijgsmacht werd opgeheven.
Klik hier voor de foto's.