Internationale Transgender gedenkdag


Wereldwijd wordt vandaag stilgestaan bij het gevaar dat transgenders lopen vanwege hun genderidentiteit. Ruim een week geleden meldde het Transgender Murder Monitoring Project dat er het afgelopen jaar wereldwijd 331 mensen zijn vermoord vanwege hun genderidentiteit. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, omdat de slachtoffers niet officieel worden geregistreerd, zegt Transgender Netwerk Nederland (TNN).  Ook zelfdodingen komen niet terug in de cijfers.

 

De Transgender Gedenkdag werd in 1999 voor het eerst in de Verenigde Staten georganiseerd. Sindsdien zijn er wereldwijd op verschillende plaatsen bijeenkomsten om mensen te herdenken die vanwege hun genderidentiteit zijn vermoord. In Nederland was in 2007 voor het eerst een landelijke herdenking.

 

Om de slachtoffers te herdenken, is in de Singelkerk in Amsterdam vanavond een bijeenkomst georganiseerd. Ook in Den Haag worden de honderden doden herdacht. 

 

Uitsluiting en geweld

Volgens TNN zijn transgenders ook in Nederland niet altijd veilig. Zo zouden ze dagelijks te maken hebben met uitsluiting en discriminatie. Binnen Defensie is dit helaas soms ook het geval. Al moet er gezegd worden de acceptatie van transgenders binnen Defensie gaat vooruit.