Zichtbaarheid tijdens de Pride, ook in Corona-tijd. 

SHK voorzitter Jaus Müller blikt terug op een bijzondere Pride week.


In april hoorde Sandra Keijer, vicevoorzitter SHK, en al jaren onze chef-Canal Pride, dat de botenparade dit jaar niet doorging door Covid-19. “Wat blijft er dan nog van de Pride over?”, vroegen we ons af in het voorjaar. Nu ik terugkijk op afgelopen dagen luidt het antwoord: heel veel! 

De Pride gaat over zichtbaarheid tonen en jezelf durven en kunnen zijn. Daarom deden we voorgaande jaren mee met de Canal Parade. Om te laten zien dat we er mogen zijn, ook bij Defensie, en om te vieren dat we een krijgsmacht hebben die dit mogelijk maakt.

 

Waarom is die zichtbaarheid zo belangrijk? Sommige collega’s hoor je wel eens zeggen: hou je privéleven gewoon voor jezelf. Ik vind dat onzin. Iedereen die wel eens op uitzending is geweest of op een lange oefening, weet dat juist bij Defensie werk en privé door elkaar lopen. Dat maakt het soms ook moeilijk om voor onze jonge collega’s uit de kast te komen: in een samenleving waarbij ‘homo’ het meest gebruikte scheldwoord is (helaas ook binnen Defensie), is de drempel vaak nog hoog om jezelf op die manier kwetsbaar op te stellen. Daarom het belang van zichtbaarheid: om te laten zien dat er ontzettend veel collega’s zijn binnen Defensie die out and proud zijn - dat het dus geen probleem hoeft te zijn. 

 

Zichtbaarheid op de werkvloer was dan ook de insteek van een geweldig fotoproject dat de SHK in aanloop naar de Pride heeft gedraaid samen met het Media Centrum Defensie (MCD). Onder de bezielende leiding van SHK-bestuurslid Jerry, schoten Defensie-fotografen maar liefst 50 LHBT+’ers (en mensen die ons steunen) op hun eigen werkplek. Het resulteerde in een stoere foto’s met een subtiel regenboogtintje. De Defensiekrant publiceerde er al een paar in dit artikel. De foto’s zul je nog vaak terug zien: ze worden gebruikt als stock-materiaal voor Defensie-publicaties over LHBT+-onderwerpen. Dit omdat we alleen maar foto’s van de Canal Pride hadden. Dat zijn ook prachtige foto’s, maar inclusiviteit en trots gebeurt op meer momenten dan alleen tijdens de botenparade: dat gaat ook over hoe je je iedere dag voelt op de werkvloer, en of je daar écht jezelf kunt zijn. 

Blij met ben ik ook dat we hierin gesteund zijn door de top van Defensie. De CDS gaf zijn toestemming én nam ook nog eens een hele bemoedigende videoboodschap voor ons op! Verder hebben wij in samenwerking met Arbeids Markt Communicatie (AMC) testimonials (korte filmpjes) opgenomen. Waarbij collega LHBT'ers hun persoonlijke verhaal vertellen. Hoe is het nou om als lhbt'er te werken bij Defensie? De filmpjes zijn tijdens Pride week getoond op werkenbijdefensie.nl en zullen komende weken gedeeld worden via de social mediakanalen van Defensie. Dit alles is niet onopgemerkt gebleven. Ook voor de buitenwereld bleven we zichtbaar afgelopen weken. Sterker nog: de telefoon stond zowat roodgloeiend met journalisten die ons wilden spreken. Dat resulteerde in een sterk interview afgelopen vrijdag op Radio1 en op tv BNNVARA met SHK-vicevoorzitter Sandra Keijer, Finn Mors en Jerry over de staat van de LHBT-emancipatie binnen Defensie.

 

Zaterdagochtend mocht ik voor de camera van AT5 praten over het belang van de Pride binnen Defensie. 

 

 

Zaterdagmiddag schoven Sandra en ik aan bij de Pride TV inloop-show die werd uitgezonden op Out TV, waar we opnieuw het belang van LHBT-emancipatie binnen Defensie .

 

De SHK heeft samen met Defensie een andere invulling gegeven aan de Pride-week, die gisteren afsloot. Natuurlijk hadden we het liefst weer met ruim 80 burgers en militairen op de boot willen staan, zoals we al sinds 2011 jaarlijks doen. Het jaar 2020 zou dan ook de tiende keer zijn dat we mee zouden varen. Maar dat feestje krijg je van ons tegoed volgend jaar, wanneer we hopelijk wel weer de Amsterdamse Prinsengracht op mogen. Zien we je op de Pride 2021? 

 

Jaus Müller

Voorzitter SHK