Transgender Day Of Remembrance


Wereldwijd wordt op 20 November stilgestaan bij het gevaar dat transgenders lopen vanwege hun genderidentiteit. Ook in Amsterdam is een landelijke herdenking voor mensen die hiervoor zijn vermoord. Daarbij worden de namen voorgelezen van alle slachtoffers die dit jaar zijn geregistreerd door een internationale organisatie die geweld tegen deze groep bijhoudt.

 

Ruim een week geleden meldde het Transgender Murder Monitoring Project dat er het afgelopen jaar wereldwijd 331 mensen zijn vermoord vanwege hun genderidentiteit. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, omdat de slachtoffers niet officieel worden geregistreerd, zegt Transgender Netwerk Nederland (TNN). Ook zelfdodingen komen niet terug in de cijfers.

 

SHK heeft dit jaar gekozen om de kleuren van de transgender-vlag zichtbaar te hebben op keycords en sleutelhangers om op dagen zoals deze extra steun en respect te tonen voor deze communitie. 

 

26 Juni 2020 is er een SHK transgender-conferentie geweest waarbij transgenders, werkend bij defensie, zijn samengekomen om te praten met elkaar en ervaringen te delen. Ook heeft onze collega Finn meegedaan aan “Hij is een Zij” waarin een deel gefilmd is bij deze conferentie. Klik hier om deze aflevering te zien.