SHK jaarbericht 2020

2020 een jaar anders dan andere jaren.


Samen met het bestuur hebben we afgelopen tijd gewerkt aan het jaarplan 2021 voor de SHK. Ons uitgangspunt was daarbij het plan van 2020 zoals we dat eind vorig jaar hadden opgesteld. Eind vorig jaar…het lijkt zo lang geleden. En wat hadden we weer mooie plannen! We zouden deelnemen aan de Pride maar ook aan Sail 2020, de Grebbebergmasters, de Nijmeegse Vierdaagse. We zouden het Coming Out Ontbijt bij de minister nog groter maken dan het jaar ervoor. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Als gevolg van de pandemie belandden al deze plannen in de vriezer. We hopen ze in 2021 te ontdooien!

 

Zichtbaarheid

Trots ben ik op jullie allemaal dat we ondanks dit alles zichtbaarder dan ooit zijn geworden. We zien het aan alles: site-statistieken stijgen door de nieuwe site. We openden zelfs een webshop om de marinierskalender te verkopen. Dankzij de postercampagne is de SHK overal zichtbaar geworden. De vele media-optredens van bestuur en netwerkers hebben ons bereik ook buiten Defensie verder vergoot. Ook zonder grote bijeenkomsten slaagden we er in om zichtbaar te blijven en onze boodschap onder verschillende lagen binnen Defensie te verkondigen. 

 

Nashville-verklaring

Op de valreep van 2020 kan ik jullie ook mededelen dat we eindelijk een punt kunnen zetten onder een slepende zaak. Het is alweer even geleden maar in januari 2019 werden wij als bestuur van de SHK zeer onaangenaam verrast door het verschijnen van de zogeheten Nashville-verklaring. De verklaring, afkomstig uit conservatieve/orthodoxe protestantse hoek, was uitermate vijandig tegenover LHBTI’ers.  Het grootste probleem voor de SHK was dat de verklaring mede was ondertekend door een vlootpredikant van Defensie. Bij ons als bestuur kwamen dan ook direct verontruste mails van jullie binnen. En terecht! Een Geestelijk Verzorger, ongeacht of en welk geloof hij/zij aanhangt, dient immers voor alle Defensiemedewerkers klaar te staan. Het ondertekenen van de brief door de vlootpredikant had juist een totaal tegenovergesteld karakter, namelijk het ontkennen, veroordelen en (in onze ogen) discrimineren van LHBTI-mensen. Dit was en is voor de SHK onacceptabel. De klachtenprocedure duurde vervolgens erg lang. Ook waren wij juridisch gebonden aan geheimhouding. Ik ben dan ook blij dat deze grotendeels is opgeheven, en dat we jullie nu zoveel mogelijk kunnen berichten over de uitkomst. Download hieronder de mededeling van de verklaring;

 

Download
Mededeling m.b.t. Nashville-verklaring
Mededeling mbt Nashville.pdf
Adobe Acrobat document 270.0 KB

 

Het bestuur

Tot slot hebben we ook afscheid genomen van enkelen uit het bestuur. Met pijn in het hart hebben we vorige week afscheid genomen van Sandra Keijer, voormalig vicevoorzitter van de SHK. Woorden schieten te kort om het belang van haar te duiden in wat zij jarenlang heeft betekend voor de stichting en de achterban. Zonder een blad voor de mond te nemen sprong zij naar voren als mensen bekneld raakten bij Defensie als gevolg van hun geaardheid. Daarnaast was Sandra jarenlang de drijvende kracht achter de organisatie van de Canal Parade. Met inachtneming van alle Covid-regels hebben we tijdens een kleine ceremonie Sandra ‘bevorderd’ tot speciale ambassadeur van de SHK met bijbehorende unieke regenboog rang- en onderscheidingstekens (zie foto’s hieronder). Sandra heeft per begin januari 2021 een nieuwe functie bij de VN in New York. Ze zal ons blijven volgen vanuit The Big Apple en op afstand zeker een rol blijven vervullen binnen de SHK. Sandra wordt opgevolgd door een waardig opvolger: luitenant-kolonel bij de marechaussee Tina Tuiten! 

 

 

 

Ook Morris Nieuwenhuis heeft ons bestuur in december verlaten (maar zal gelukkig als netwerker zeker nog actief blijven). Morris stond onder andere aan de wieg van de verdere uitbouw van het Coming Out ontbijt met de Defensietop.

 

Door dit alles hebben we een vacature binnen het bestuur. Wil jij meewerken aan een betere Defensie-organisatie waarbij iedereen zichzelf kan zijn? En samenwerken in een bestuur dat zich daarvoor inzet? Klik hier en deel je motivatie waarom jij ons wilt versterken.

 

Ik wens jullie allemaal gezonde en gezellige feestdagen. Hopelijk snel tot ziens in 2021!

 

Namens iedereen uit het bestuur,

 

Jaus Müller