Nationale Herdenking 2021

Besloten 4 Mei herdenking vanuit de Westerkerk in Amsterdam.


'4 Mei geen herdenkingen op grote schaal' zo luidt het laatste advies.

We zijn eruit. Ook dit jaar geen herdenking op grote schaal op en rond ons Homomonument op de Westermarkt in Amsterdam. 

 

De adviezen van de Veiligheidsregio en het RIVM geven ons onvoldoende ruimte dat verantwoord te kunnen doen met een groep van meer dan 1200 belangstellenden.

Maar dat betekent niet dat we dit jaar niet gaan herdenken. 

 

Het comité 4 mei Herdenking Homomonument heeft na rijp beraad gekozen voor een livestreaming van een besloten plechtigheid vanuit de Westerkerk.

 

Toespraken en zang/muziek

De sprekers die zullen reageren op het jaarthema 'Na 75 jaar vrijheid' zijn; namens de LGBTI+ beweging Marie Ricardo (directeur van COC Nederland), Stan Huijbrechts (student en transjongen maar helaas is deze spreker niet doorgegaan vanwege het bekende virus Stan beterschap gewenst namens ons allen) en Splinter Chabot (schrijver, presentator).

 

De vorig jaar geprogrammeerde Molukse zangeres Coos Manuputty zal twee passende liederen vertolken. 'Ken je mij' van tekstdichter Huub Oosterhuis. Dit lied werd tijdens de Nationale Dodenherdenkingherdenking 2018 gezongen door Trijntje Oosterhuis en Yosina Roemajauw.  Met de Moluks-Maleise versie 'Waktu di pankuan ibu' (Toen ik nog in mijn moeders schoot lag) staat Manuputty d.m.v. foto's ook stil bij 'Molukkers 70 jaar in Nederland'. Achter de vleugel haar vaste begeleider Berry Vink. 

 

Leden van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers uit Ermelo zorgen wederom voor; 'Signaal Taptoe' voorafgaande aan de 2 minuten stilte, het Wilhelmus en koraalmuziek tijdens het uitdragen van een beperkt aantal bloemstukken.

 

Kransen

De krans van de Gemeente Amsterdam die alle Amsterdammers vertegenwoordigt zal worden gelegd door wethouder de Vries en locoburgemeester Groot Wassink. 

Het COC Nederland zal een krans leggen voor alle LGBTI+ organisaties. 

 

De Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht bestaande uit alle legeronderdelen legt de derde krans. De oude en nieuwe pelotonscommandant van het gelegenheidspeloton 4 mei hebben samen met de politie de SHK krans neergelegd op het Homomonument.

 

De landelijke Politie, Brandweer Nederland, Ambulance Amsterdam, Douane, Belasting en het Ministerie van Veiligheid en Justitie worden in het comité 4 mei herdenking Homomonument vertegenwoordigd door een afgevaardigde van Roze in Blauw. 

 

De vierde krans wordt geplaatst door de Stichting Homomonument, zij vertegenwoordigt deze keer alle LGBTQI+ afgevaardigden die niet alleen op 4 mei maar ook door het jaar heen op het monument van trots hun gezicht laten zien.

 

Natuurlijk zijn er door de groepen en individuen gedurende de 4e mei overdag een bloemengroet achter gelaten op de tredendriehoek aan de Keizersgracht.

 

De uitzending was vanuit de Westerkerk te zien via een live stream (YouTube) en zal worden besloten met een orgelwerk getiteld HOOP van de vorig jaar overleden organist, pianist, componist Louis van Dijk. Organist is Jan Pieter Lanooy. 

 

Een copulatie is te zien bij MeijtTV en de foto's van de SHK zijn hier te zien.