Prideweek 2021: samen zijn met een scherp randje

Afgelopen week was het Pride week. Wederom door COVID-19 anders dan andere jaren, maar er zijn binnen de mogelijkheden toch veel mooie en nuttige activiteiten geweest om de vrijheid en mensenrechten van LHBT+ mensen voor het voetlicht te brengen. Ondanks dat we als SHK niet aan real-life activiteiten konden deelnemen, hebben we toch samen met Defensie voor zichtbaarheid gezorgd. In de Militaire Courant werden vier LHBT+ collega’s geïnterviewd over hun identiteit en werken bij Defensie. Het zijn mooie, persoonlijke verhalen geworden, waarbij de eigenheid van de collega’s prachtig naar voren komt.

 

De interviews kun je hier teruglezen:

Arco:

https://militairecourant.nl/?p=7570


Daan:

https://militairecourant.nl/?p=7564


Wilko:

https://militairecourant.nl/?p=7558


Jerry:

https://militairecourant.nl/?p=7552

 

Ook op social mediakanalen van Defensie zijn verschillende berichten geplaatst, met de boodschap: ”Bij Defensie kun je jezelf zijn”! Er zijn veel reacties geplaatst en veel daarvan waren helaas negatief en veroordelend. Deze reacties komen binnen en raken ons. We kunnen ons tegen de reacties verdedigen en ons harder opstellen. Die neiging hadden wij in eerste instantie ook. Onze kracht is echter dat wij investeren in de dialoog en die valt niet goed te voeren via social media.

 

Uit alle reacties blijkt dus dat wij nog altijd hard nodig zijn. De clichévraag “Hoezo is dat nog nodig, het maakt toch in 2021 niet meer uit of je LHBT+ bent?”, is beantwoord door de vele reacties. We hebben daarom nog genoeg te doen. Dat is niet alleen aan de SHK, ook de leidinggevenden van defensie, op alle niveaus, hebben hierin een belangrijke rol.

 

Het is van belang dat onze collega’s en commandanten zich bewuster worden van hun mogelijkheden om het verschil kunnen maken in het beschermen van gelijkwaardigheid van de LHBT+ collega’s.

Het volgende artikel kun je eventueel gebruiken: https://www.funx.nl/news/besef/77aee90b-72a1-4950- a8fb-7ed692023e3f/meer-dan-een-regenboogvlag-zo-ben-je-een-goede-ally-van-de-queer-community.

 

Het beschermen van de gelijkwaardigheid voor de LHBT+ medewerkers binnen Defensie is ons doel, elke dag opnieuw.

 

Vergeet niet: je mag er zijn, wij zijn blij met jouw eigenheid!

 

Het bestuur van de SHK