Canal Parade


Sinds 2009 neemt de SHK deel aan de Canal Parade, onderdeel van de Amsterdam Gay Pride. De afgelopen jaren heeft de stichting met een eigen boot deelgenomen. Voor een plekje op het vaartuig kunnen zowel burgers als militairen zich aanmelden. Hun seksuele geaardheid speelde daarbij geen enkele rol. Het gaat er om dat we gezamenlijk uit kunnen dragen dat je bij Defensie gelijkwaardig bent en het recht hebt zichtbaar jezelf te zijn, of je nou heteroseksueel bent, lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender.

 

Canal Parade 2013

In 2013 was ook onze Minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert aan boord.

De minister wilde dit met haar aanwezigheid nog eens benadrukken. “Ik v0nd het belangrijk vandaag samen met mijn mensen mee te varen op de Defensieboot. Iedereen moet zich vrij kunnen voelen. Dit geldt ook voor militairen. Die moeten presteren onder moeilijke omstandigheden. Juist dan is het belangrijk jezelf te kunnen zijn en je je werk goed kunt doen in een veilige omgeving.” Hennis was overigens niet de enige minister op de Amsterdamse grachten. Ook haar collega’s Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeroen Dijsselbloem van Financiën waren op het water te vinden tijdens de Canal Parade 2013.

Hennis meent overigens dat de homo-emancipatie wel een onderwerp is om voor te blijven knokken. “En dat zal ik altijd blijven doen. Nu als minister, maar ook in de toekomst.”

 

Trots

De homoseksuele Patrick van Hecke uit het Zeeuwse Terneuzen heeft geen relatie met Defensie, maar vindt het prachtig dat de krijgsmacht is vertegenwoordigd bij de Canal Parade. “Al is het maar om te tonen dat homoseksualiteit in het leger wordt geaccepteerd”, zegt hij, “In andere landen is dat allemaal niet zo vanzelfsprekend.”

Laura Delver beaamt de woorden van Van Hecke. “Ik vaar mee omdat ik trots ben op de Nederlandse krijgsmacht”, zegt de marineofficier “Ik word als mens en als militair geaccepteerd om wie ik ben. Mijn vriendin mag mijn vriendin zijn. Dat voelt ontzettend goed”, zegt Delver.